Aurinkopaneelien vastuullisuuskeskustelu nousi ensimmäisen kerran merkittävästi esiin vuonna 2021, kun Finnwatch julkaisi kattavan raporttinsa aurinkopaneelien toimitusketjuista. Järjestö selvitti, mihin Suomessa aurinkopaneeleita markkinoivien yritysten toimitusketjut ulottuvat. Tietoja pyydettiin 13 yritykseltä, joista osa antoi selvityksiä ja osa jätti vastaamatta. Lue vuoden 2021 Finnwatchin raportti täältä.
Keväällä 2025 keskustelu heräsi jälleen, kun aiheesta julkaistiin uusi Finnwatchin raportti, joka nosti esiin jatkuvat haasteet ja tarpeen parantaa aurinkopaneelien jäljitettävyyttä ja vastuullisuutta entisestään. Lue Ylen uutinen 2025 raportista tästä.
Aurinkopaneelien vastuullisuuden seuranta on saanut lisävauhtia EU:n pakkotyöasetuksesta, joka astui voimaan joulukuussa 2024. Tämä asetus kieltää pakkotyöllä kokonaan tai osittain tuotettujen tuotteiden tuonnin EU:n markkinoille. Sen käytännön soveltaminen alkaa vuonna 2027.
Lisäksi vuoden 2024 alusta voimaan tullut yritysvastuudirektiivi velvoittaa yrityksiä vastuullisuusraportointiin ja toimitusketjujen tarkempaan valvontaan. Direktiivin kansallinen toimeenpano on parhaillaan käynnissä.
Aurinkopaneelien vastuullisuuden kannalta tärkein tekijä on kolmansien osapuolten suorittamat riippumattomat auditoinnit ja tarkastukset. Nämä auditoinnit varmistavat, että toimitusketju on läpinäkyvä ja vastuullisuusehdot aidosti täyttyvät.
Aurinkotekniikka vastaa vastuullisuuden vaatimuksiin tarjoamalla JA Solarin paneeleita, joiden koko toimitusketju on jäljitettävissä ja sertifioitu ITS-standardilla (Identifiable Traceable Sustainable). Tämä tarkoittaa, että jokainen aurinkopaneeli on yksilöllisesti merkitty, ja koko tuotantoprosessi raaka-aineista valmiisiin tuotteisiin on jäljitettävissä ja dokumentoitavissa.
JA Solarin toimitusketju on säännöllisesti auditoitu kolmansien osapuolten toimesta (STS, CEA, TDI, Achilles), ja yritys on sitoutunut noudattamaan tiukkoja eettisiä käytäntöjä, kuten:
Vaikka Euroopassa aurinkopaneelien valmistuksen toivotaan lisääntyvän ja olevan kilpailukykyistä hinnan ja laadun osalta, todellisuus on, että paneelien materiaalit tulevat pääosin Kiinasta. Siksi toimitusketjujen avoimuus ja jäljitettävyys ovat kriittisiä. Erityisesti yritysten ja julkisen sektorin hankinnoista vastaavien on tärkeää varmistaa paneelien vastuullisuus, sillä hankintapäätökset vaikuttavat suoraan organisaation eettiseen ja ekologiseen profiiliin.
Vastuullisuuden tärkeä osa on myös käytöstä poistettujen aurinkopaneelien asianmukainen kierrättäminen. Aurinkotekniikka on aktiivisesti ollut kehittämässä aurinkosähköalaa ja myös vastuullisuus on ollut tärkeänä osana toimintaamme. Aurinkosähköasiantuntijamme teki aurinkopaneelien kierrättämisestä vuonna 2022 opinnäytetyön, joka tarjoaa syvällistä tietoa kierrätyksen nykytilasta ja mahdollisuuksista. Kierrätyksen avulla voidaan vähentää ympäristövaikutuksia ja ottaa arvokkaat raaka-aineet talteen uusiokäyttöön. Lue lisää aurinkopaneelien kierrättämisestä tästä artikkelista.