Syyskuussa 2018 Aurinkotekniikan Tekninen johtaja Rauli Wathén lähti hieman pidemmälle työmatkalle. Tälle reissulle piti varata passin ja hammasharjan lisäksi viisumi ja rutkasti aurinkorasvaa. Rannalla ei kuitenkaan ollut tarkoitus makoilla, vaan matkan määränpäänä oli Egypti ja Kairon liepeillä sijaitseva 6th of October City. Lappeenrantalainen GreenEnergy Finland (GEF) oli asentanut suuren aurinkosähkövoimalan teollisuuskiinteistöön vuonna 2017. Paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä oli odotettu kytkentälupaa lähes vuoden verran. Nyt viimeinkin lupa oli saatu, ja oli tullut aika ottaa järjestelmä käyttöön. GEF halusi Raulin mukaan varmistamaan, että laitteet oli asennettu oikein ja ne olivat sähköteknisesti kunnossa.
Mistään ihan joka päiväisestä kohteesta ei ollut kyse, sillä voimalaitos koostui peräti 3700 aurinkopaneelista ja 9 invertteristä. Invertterit olivat astetta järeämpiä, ja osa niistä vastasi jopa 70 tavallista, omakotitaloihin asennettavaa invertteriä. Helteisiin työpäiviin sisältyi muun muassa etäseurantaan, kameravalvontaan ja säätilavalvontaan liittyviä datakytkentöjä,sekä voimalan komponenttien ja asennusjäljen tarkastamista.
Teknisesti aurinkovoimalat toimivat samalla tavalla niin Suomessa kuin Egyptissäkin, mutta ilmasto asettaa erilaisia vaatimuksia: Suomessa on huomioitava paneelien päälle tuleva lumi, Egyptissä hiekka. Saharan läheisyydestä johtuen paneeleiden päälle kertyy paljon hiekkaa, ja paneelit onkin pestävä noin kolmen kuukauden välein. Suomessa paneeleita ei suositella puhdistettavan lainkaan, sillä käytännössä vesisade puhdistaa paneelit esimerkiksi siitepölystä. Egyptissä vesipesu tehdään jäähtyneille paneeleille ilta- ja yöaikaan. Pesussa on oltava tarkka ja varovainen, sillä paneeleiden lasipintaa ei saa naarmuttaa.
Parin viikon työmatka sujui suunnitelmien mukaan – melkein. Vaikka lupa verkkoon kytkemisestä oli saatu, piti ennen lopullista kytkentää pitää vielä kokous verkkoyhtiön edustajien kanssa. Egyptin yhteyshenkilö kertoi, että kokous pidettäisiin seuraavan viikon tiistaina. Paluulennon liput oli hankittu alkuperäisen aikataulun mukaisesti jo perjantaiksi. Tilanteessa ei auttanut muu kuin vaihtaa paluulennon ajankohtaa. Onneksi asennustiimit Suomessa pärjäsivät hienosti Raulin ollessa pyramidien maassa. Tiistai tuli, ja tärkeä tapaaminen saatiin pidettyä. Viisi tuntia kestänyt ja enimmäkseen arabiankielinen palaveri oli kokemus sekin. Lopulta päästiin tekemään varsinainen kytkentä. Invertterit otettiin käyttöön yksi kerrallaan, ja samalla verkkoyhtiön edustajat mittasivat verkkoanalysaattorilla sähköverkon toimintaa. He halusivat varmistaa, että asennetut aurinkosähkölaitteet eivät tee häiriöitä sähköverkkoon. Kaikki sujuikuten pitikin.
Aurinkosähkövoimalaitos saatiin käyttöön, ja se tuottaa tälläkin hetkellä sähköä auringosta parhaimmillaan 1 megawatin (1000kW) teholla.
Teksti: Elina Wathén