AURINKOSÄHKÖSTÄ TULEE VALTAVIRTAA

Aurinkoenergia elää vahvaa kasvun aikaa. Edellisvuosien tapaan viime vuosi oli ennätyksellinen.

Aurinkoenergia elää vahvaa kasvun aikaa. Edellisvuosien tapaan viime vuosi oli ennätyksellinen. Kohta aurinkosähköpaneelien vuosituotanto maailmassa ylittää maagisen sadan tuhannen megawatin rajan. Tällä tuotetaan pyöreästi pari kertaa Suomen kaikki sähkö. Tulevaisuudennäkymät ovat vielä häikäisevämmät. Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi viime syksynä, että joka kolmannes asennettava megawatti maailmassa seuraavien kolme vuosikymmenen aikana on aurinkosähköä. Ilmastokysymysten ratkaisemisessa aurinkosähköllä on tärkeä sija. Aurinkosähkön markkinat tulevat siis edelleenkin kasvamaan.

Aurinkosähkömarkkinoiden painopiste on Aasiassa, erityisesti Kiinassa ja Intiassa, jotka vastaavat pääosasta kasvusta. Markkinoiden globalisoituminen on meille eduksi, koska se laskee ydinteknologian, esimerkiksi aurinkopaneelien ja vaihtosuuntaajien hintaa. Mutta varsinainen hintakilpailu käydään jatkossa enemmän koko järjestelmän toimittamisessa, koska paneelien osuus koko paketista pienenee. Tällöin erot asennuskäytännöissä, logistiikassa, rahoituksessa tai projektoinnissa tuovat eroja toimittajien välille. Siis kaikki aurinkopaneelin ympärillä, jossa suomalaisilla on hyvää ja laadukasta osaamista, tulee olemaan tärkeää kustannuskehitykselle.

On ilahduttavaa nähdä, että kokonaistoimitusten hinnat Suomessa ovat kansainvälisesti varsin kilpailukykyisiä, vaikka kotimarkkinat ovat vielä pienet. Tuilla ei enää ole ratkaisevaa merkitystä aurinkosähkön menestykselle, mutta pienillä porkkanoilla on aina positiivinen vaikutus. Esimerkiksi investointituki suuremmille järjestelmille kasvattaa toimijoiden kokemusta, josta hyötyy pienemmätkin kuluttajat. 

Aurinkosähkön kasvulle on meillä paljon tilaa eikä sähköjärjestelmä aseta tälle vielä pitkään rajoituksia. Jos kehitys etenee suotuisasti ja kasvun esteitä saadaan purettua, mm. erilaisten säädösten helpottaminen tai nettomittarointi-tyyppiset hyvitysratkaisut, niin on täysin mahdollista, että vuosikymmenen vaihteessa rikkoutuisi meilläkin jopa sadan megawatin raja. Kansainvälisen kehityksen valossa, jossa aurinkosähköstä on tulossa energian valtavirtaa, olisi paikallaan, että valtiovalta asettaisi selvän kansallisen tavoitteen aurinkosähkölle osana energia- ilmastostrategiaansa. Tästä hyötyisi koko ala ja se voisi avata uusia näkymiä osaamisen viennille. Parin tuhannen megawatin tavoite kymmenessä vuodessa olisi mahdollisuuksien rajoissa.

Aurinkosähköteknologia on vankalla pohjalla. Perusratkaisut ovat luotettavia. Mutta ala kehittyy edelleen. Tehokkaat akut tulevat varmasti mukaan aurinkosähköjärjestelmiin, joka auttaa kulutuksen ja tuotannon tasaamisessa. Lohkoketjut ja ’biticon’-tyyppiset järjestelyt voisivat mahdollistaa oman kulutuksen yli menevän aurinkosähkön vaihdannan naapurustossa. Näistä kuluttajakin saa lisää hyötyä. Mutta uuden teknologian saaminen laajaan käyttöön vaatii vielä vanhan sääntelyn purkamista ja tilalle kannustavaa politiikkaa.

Aurinkosähkö on ekoteko ja hyvä investointi tulevaisuuteen. Sen avulla rakennamme siltaa kestävään ja lopulliseen energiaratkaisuun.

Peter Lund, Professori, Aalto yliopisto

Pyydä tarjous
Kysyttävää?
019 278 3304
Kiitos yhteydenotosta!
Oops! Something went wrong while submitting the form.